11
Η κυτταρολογική εξέταση με λεπτή βελόνα (Fine Neeedle Biopsy-FNB ) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την διαφορική διάγνωση των θυρεοιδικών όζων.
Η τεχνική συνίσταται στην παρακέντηση του όζου πολλές φορές και αναρρόφηση λίγου περιεχομένου που θα υποβληθεί σε άμεση κυτταρολογική εξέταση.
Στα χέρια πεπειραμένων εξεταστών η επιτυχία ακριβούς παρακέντησης του ύποπτου όζου ανέρχεται σε ποσοστό 50 %. Η επιτυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η παρακέντηση γίνει υπό την καθοδήγηση υπερηχογραφήματος. Με την μέθοδο αυτή είναι δυνατό να παρακεντηθούν με ακρίβεια όζοι διαμέτρου 0,25-0,50 εκ.
Με βάση τα αποτελέσματα της FNA , ένας όζος μπορεί να χαρακτηριστεί καλοήθης (αναρρόφηση καλοήθους θηλώδους επιθηλίου με ποσότητα θυρεοειδικού κολλοειδούς) , κακοήθης (αναρρόφηση κυττάρων θηλώδους, θηλακιώδους μυελοειδούς , αμετάπλαστου η θυρεοειδικών μεταστάσεων) η αμφίβολης διάγνωσης όταν τα κύτταρα που αναρροφούνται είναι ύποτα αλλα όχι κατηγορηματικά θετικά για κακοήθεια.
Το ποσοστό των "ύποπτων" αυτών FNA είναι περίπου 10 % και έχει μεγάλη σημασία γιατι σ'άυτό περιλαμβάνονται τα "επιθηλιακά" ( follicular ) καρκινώματα ( 12%) των καρκίνων του θυρεοειδή καθώς και τα καρκινώματα απο κύtταρα του Hurtle που δεν μπορούν ναδιαγνωστούν με FNA.
Τέλος σε ένα άλλο 5-10 % των περιπτώσεων η FNA σε μπορεί να είναι μη διαγνωστική και θα πρέπει να επαναληφθεί.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home