Monday, November 06, 2006

14

Ενας μονήρης όζος ( ψυχρός ) σε έναν ευθυρεοειδικό ασθενή μπορεί να είναι:

απλά ένας προεξάρχων ψυχρός όζος ( συνυπάρχουν δηλαδή πολλοί άλλοι μικροί όζοι που δεν τους έχομε διαγνώσει). Πράγματι, έχει παρατηρηθεί οτι τις περισσότερες φορές που διαγιγνώσκουμε κλινικά και υπερηχογραφικά μονήρη όζο , το εγχειρητικό παρασκεύασμα αποκαλύπτει οτι συνυπάρχουν και άλλοι μικροί όζοι που δεν έχουν διαγνωστεί . Πρόκειται δηλαδή στην πραγματικότητα για μία πολυοζώδη βρογοκήλη( βλ σχετικά παρακάτω: "πολυοζώδης βρογχοκήλη").
Μία κύστη θυρεοειδούς. Οι μονήρεις κύστεις του θυρεοειδούς είναι σχετικά σπάνιες και τις περισσότερες φορές πρόκειται για πολλαπές κύστεις πουπεριέχουν κολλοειδές η υγρό.
Ενας καρκίνος του θυρεοειδούς. Πραγματικά αυτό που φοβόμαστε είναι οτι ένας αληθινά μονήρης ψυχρός όζος έχει πολλές πιθανότητες να είναι καρκίνος.
Για τον λόγο αυτό, ασθενείς με μονήρη ψυχρό όζο πρέπει να υποβάλλονται άμεσα σε διαγνωστική βιοψία με λεπτή βελόνη ( FNB) και επι αμφιβολίας πρέπει να χειρουργούνται.
Απο την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι ένας καρκίνος μπορεί να "κρύβεται" ανάμεσα σε άλλους καλοήθεις όζους μίας πολυοζώδους βρογχοκήλης η και σε έδαφος διάχυτης βρογχοκήλης απο θυρεοειδίτιδα (βλ σχετικά).
Ενας μονήρης θερμός όζος σε ασθενή με εργαστηριακό υπερθυρεοειδισμό συνήθως οφείλεται σε τοξικό αδένωμα του θυρεοειδή.
Αυτό είναι μονήρες περιγεγραμμένο αδένωμα που παράγει ορμόνες ανεξάρτητα απο την έκκριση TSH .Είναι συχνότερο σε γυναίκες ( 80-90%)Η έκκριση μεγάλης ποσότητας ορμονών στο αίμα αναστέλλει την παραγωγή TSH με συνέπεια την καταστολή (υπολειτουργία) του υπόλοιπου θυρεοειδικού παρεγχύματος. Η κατάσταση αυτή δίνει την χαρακτηριστική σπινθηρογραφική εικόνα του μονήρους θερμού όζου σε ένα περιβάλλον ψυχρού θυρεοειδικού παρεγχύματος ( Εικόνα Ιαπωνικής σημαίας) .
http://www.thyroidmanager.org/Chapter13/13-text.htm
Αν ο όζος είναι > 2,5 εκ μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα υπερθυρεοιδισμού. Τις περισσότερες όμως φορές οι ασθενείς είνα ευθυρεοιδικοί η ελαφρά υπερθυρεοιδικοί. Δεν υπάρχει εξόφθαλμος.
Σημ: Έχουν αναφερθει διεθνώς σπανιώτατες περιπτώσεις όπου ένας μονήρης θερμός όζος αποδείχτηκε καρκίνος του θυρεοειδή. http://www.springerlink.com/content/j47g72v503r50135/
Τονίζουμε ότι κατα κανόνα οι μονήρεις θερμοί όζοι είναι τοξικά αδενώματα . Εν τούτοις οι εξαιρετικά σπάνιες αυτές περιπτώσεις επιβάλλουν την διερεύνηση κάθε μονήρους όζου για πιθανό νεόπλασμα.
Τελικώς τί θα κανουμε αν έχουμε ένα μονήρη όζο θυρεοειδούς;
1. Θα επιβεβαιώσουμε την διάγνωση με ένα υπερηχογράφημα.
2. Θα κάνουμε ένα σπινθηρογράφημα για να δούμε αν ό όζος προσλαμβάνει ραδιενεργό ουσία. Αν ο όζος είναι θερμός τότε πρόκειται για αυτόνομο τοξικό αδένωμα και ο ασθενής θα υποβληθεί σε αγωγή με θιοναμίδη, η ραδιενεργό Ιώδιο, σε συνδυασμό ενδεχόμενα, με θεραπεία συμπτωμάτων υπερθυρεοειδισμού [β αναστολείς, ατενολόλη κα ( βλ. σχετικά) ]
3. Θα κάνουμε παρακέντηση με λεπτή βελόνη και κυτταρολογική εξέταση του όζου.
Αν η κυτταρολογική είναι θετική για νεόπλασμα ( περίπου 25 % των FNA)άμεση επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής ( βλ σχετικά)
Αν η κυτταρολογική είνα αρνητική, κλινική και υπερηχογραφική παρακολούθηση και επανάληψη της FNA μετα ένα χρόνο.
Αν η κυτταρολογική είναι αμφίβολη ( μη διαγνώστική) (10% των περιπτώσεων), πρόσθετες εξετάσεις , επανάληψη της FNA η/και χειρουγική επέμβαση.